Lotamile

hialuronic

makšties ovulės N5

Lotamile hialuronic Sudėtis

Vienoje 2 g ovulėje yra:

10 mg hialurono rūgšties, 60 mg polikarbofilo, pieno rūgšties iki pH 3,5, 5 mg tokoferolio acetato, 2 mg vitamino A, 15 mg 18-beta gliciretino rūgšties, 2 mg arbatmedžių aliejaus, 2 mg fosfatidilcholino, iki 2 g pusiau sintetinių trigliceridų

Hialurono rūgštis

Hialurono  rūgštis tai dideli polisacahridai, gebantys surišti 1000 kartų daugiau vandens molekulių nei pačios sveria. Tai labiausiai „vandenį mylintis“ gamtoje randamas junginys. Hialurono rūgštis žmogaus organizme yra labai svarbi medžiaga, palaikanti audinių elastingumą, tamprumą, užtikrina tinkamą vandens kiekį. Hialurono rūgšties yra visuose žmogaus organuose, ypač gausu odoje, gleivinėse, jungiamąjame audinyje, sausgyslėse, sąnariuose. Hialurono rūgšties era prasidėjo nuo 1942 m. Endre A.Balazs patento hialurono rūgšties panaudojimui. Vėliau jis padarė daugumą atradimų susijusių su hialurono rūgštimi. Dabar šis polisacharidas plačiai vartojamas ir kosmetikoje, ir gydymo tikslais įvairiose srityse.

Mokslininkų atlikti stebėjimai parodė, kad makšties sausumą efektyviai ir be pašalinio poveikio galima šalinti naudojant makšties žvakutes su hilaurono rūgštimi, vitaminu A ir E.  Hialurono rūgšties poveikis esant makšties atrofijai lyginamas su hormoninių preparatų efektu, tačiau neturi hormonams būdingo pašalinio poveikio.

Šaltinis: Costantino D et all, Effectiveness and safety of vaginal suppositories for the treatment of the vaginal atrophy in postmenopausal women: an open, non-controlled clinical trial. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2008 Nov-Dec;12(6):411-6. Ekin M et all.The comparison of hyaluronic acid vaginal tablets with estradiol vaginal tablets in the treatment of atrophic vaginitis: a randomized controlled trial. Arch Gynecol Obstet. 2011 Mar;283(3):539-43. doi: 10.1007/s00404-010-1382-8. Epub 2010 Feb 5.

Polikarbofilas

Ilgą laiką pagrindinė problema gydant makšties infekcijas, kad į makštį įvestas medikamentas veikia tol, kol būna makštyje, t.y. moteriai ryta atsikėlus, veikliosios medžiagos išteka iš makšties. Dėl šios priežasties gydymas turėdavo trukti ilgą laiką. Ištyrus naują medžiagą polikarbofilą, paaiškėjo, kad jis geba sudaryti ilgalaikį ryšį su makšties gleivine, suriša daug vandens ir taip sudaro tarsi papildomą gleivių sluoksnį. Ant makšties gleivinės išsilaiko ir kitos kartu su polikarbofilu įvestos veikliosios medžiagos.

Physicochemical properties of calcium polycarbophil, a waterabsorbing polymer. . J Pharm Pharmacol. 1996 Jul;48(7):665-8
taip pat palaiko rūgštinę makšties terpę ir yra mokslinių studijų, kuriose jis vienas naudojamas sėkmingam  makšties uždegimų gydymui. Successful treatment of bacterial vaginosis with a policarbophilcarbopol acidic vaginal gel: results from a randomised double-blind, placebo-controlled trial. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2005 Jun 1;120(2):202-5. The effect of polycarbophil gel (Replens) on bacterial vaginosis: a pilot study. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2007 Jan;130(1):132-6. Epub 2006 Feb 7.

18- beta gliciretinės rūgštis (enoksolonas)

18- beta gliciretinės rūgštis (enoksolonas) gamtoje  randama Paprastojo saldymedžio šaknyje (Glycyrrhiza glabra). Liaudies medicinoje ši medžiaga nuo seno žinoma, kaip turinti priešvirusinį ir priešgrybelinį veikimą. Tai bene vienintelė medžiaga , kuri moksliniuose darbuose tiraima kaip priemonė  ŽIV ir virusiniam hepatitui gydyti. 

Mohammad Hossein Salari et all;Antibacterial Effects of Enoxolone on Periodontopathogenic and Capnophilic Bacteria Isolated from Specimens of Periodontitis Patients. Iranian Biomedical Journal 7 (1): 39-42 (January 2003) 2. Baltina LA. Chemical modification of glycyrrhizic acid as a route to new bioactive compounds for medicine. Curr Med Chem. 2003 Jan;10(2):155-71.

Mokslininkai teigia, kad 18- beta gliciretinės rūgštis pasižymi stipriu uždegimą mažinančiu veikimu, todėl greitai mažėja uždegimo sukelti nusiskundimai ( perštėjimas, deginimas, paraudimas, patinimas).

Mollica L et all, Glycyrrhizin binds to high-mobility group box 1 protein and inhibits its cytokine activities. Chem Biol. 2007 Apr;14(4):431-41.

Pieno rūgštis

Sveikoje makštyje gyvenančios „gerosiso“ bakterijos Lactobacillus acidophilus, išskiria pieno rūgštį, todėl jos dar kitaip vadinamos „pieno bakterijomis“. Be to jos gamina  vandenilio peroksidą, kuris pasižymi antibakteriniu poveikiu. Pieno rūgštis makštyje – tai pagrindinė medžiaga formuojanti rūgštinę makšties terpę (pH <4). 

Arbatmedžio aliejus

Arbatmedžio aliejus išgaunamas iš Arbatmedžio, augančio Australijoje, lapų. Vietiniai gyventojai arbatmedžio aliejų įvairių ligų išoriniam gydymui naudojo šimtmečiais, o 1920 metais Australijos chemikas dr. Penfordas, atliktų tyrimų metu įrodė unikalias arbatmedžio aliejaus profilaktines bei gydomąsias savybes. Arbatmedžio aliejus - natūralus antiseptikas, baktericidas ir fungicidas, turi anestezinių savybių, gerina gleivinės regeneraciją. Arbatmedžio aliejus naudojamas vietiškai odos susirgimams, esant nedidelėms žaizdelėms, vabzdžių įkandimams , makšties infekcijoms, ausų uždegimams gydyti, tačiau vartojamas per burną gali sukelti apsinuodijimą.  www.webmd.com

Vitaminas A (retinolis)

Vitaminas A (retinolis) priklauso riebaluose tirpių vitaminų grupei, gamtoje randamas daugelyje maisto produktų. Retinolis vaidina svarbų vaidmenį ląstelių augimo ir diferencijacijos procesuose, saugant ląsteles nuo oksidacinio pažeidimo.. Moterys naudoja vitaminą  A esant skausmingoms mėnesinėms, priešmenstruaciniam sindromui, makšties infekcijoms, siekiant išvengti krūties ir kitų lokalizacijų vežio, taip pat esant pačioms įvairiausioms odos ir gveivinės patologijoms. Manoma, kad vitaminas A lėtina senėjimo procesus, skatina regeneraciją bei stiprina imuninę sistemą. Naudojamas tiek vietiškai (tepalai, kremai, aliejai), tiek geriamas.

National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements. "Dietary Supplement Fact Sheet: Vitamin A." Accessed March 29, 2013. http://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/.

Vitaminas E ( tokoferolis)

Vitaminas E  ( tokoferolis) – pavadinimas tokoferolis kilęs iš graikų kalbos žodžių toc ir  hero, kurie reiškia „ gimdyti vaikus“ dėl pastebėto vitamino ryšio su vaisingumu. Kaip vitaminas oficialiai pripažintas 1925 m. Tai stiprus antioksidantas, saugantis ląsteles nuo žūties, todėl medicinoje naudojamas labai plačiai: gydant širdies ir kraujagyslių ligas, aterosklerozę, diabetą ir jo komplikacijas. Paskutiniu metu mokslinėje literatūroje paskelbta daugybė tyrimų, rodančių vitamino E naudą vėžio profilaktikai, esant įvairioms nervų sistemos ligoms (pvz Alzhaimerio lig.), priešmenstruaciam sindromui (PMS), skausmingoms mėnesinėms, menopauzėje. Vitaminas E naudojamas ne tik geriamas, bet ir vietiškai tepalų, aliejų formoje, pvz. ginekologijoje rekomenduojamas esant sausai ar sudirgusiai makščiai, nes dalyvauja ląstelių regeneracijos procese.

National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements. "Dietary Supplement Fact Sheets: vitamin E." Accessed April 1, 2013. http://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/. Kligman AM. Topical treatments for photoaged skin. Separating the reality from the hype. Postgrad Med 1997;102:115-26. Anon. Vitamin E health claim falls short of significant scientific agreement - FDA. FDC Reports: The Tan Sheet. January 24, 2000;10. Bjelakovic G, Nikolova D, Gluud LL, et al. Mortality in randomized trials of antioxidant supplements for primary and secondary prevention: systematic review and meta-analysis. JAMA 2007;297:842-57. Brigelius-Flohe R. Vitamin E and drug metabolism. Biochem Biophys Res Commun 2003;305:737-40. http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=51285